Enchiladas po polsku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
szklanka mleka
szklanka wody
2 jaja
2-3 szklanki mąki
płaska łyżeczka soli
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki suszonego koperku
2 łyżki oleju

Farsz:
30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
30 dkg mięsa mielonego drobiowego
puszka fasoli czerwonej
5-6 pieczarek
2 średnie cebule
czerwona papryka - świeża
marchewka + seler (1/4 średniego) starte na dużych oczkach
pół szkl. wytrawnego wina czerwonego
natka pietruszki
łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
pół szkl. śmietanki 30%
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia

Sos:
szklanka śmietanki-kremówki
szklanka soku pomidorowego


Sposób przygotowania:

Krok 1: Robimy ciasto. Mieszamy wszystkie mokre składniki mikserem i dosypujemy mąki, by uzyskać konsystencję śmietany. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej - bez dodawania tłuszczu, który mamy w cieście.
2. Przygotowanie farszu. Warzywa kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju z dodatkiem soli, zajmie nam to około 5 minut.
3. Dodajemy mięsa i dusimy pod przykryciem przez 15 minut, mieszając regularnie. Podlewamy winem i dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku, odstawiamy aż ostygnie.
4. Naleśniki napełniamy farszem, by dało się je zawinąć w rulony. Układamy tak przygotowane naleśniki w naczyniu, w którym będziemy je zapiekać.
5. Polewamy naleśniki na przemian sokiem pomidorowym i śmietanką. Naleśniki powinny być przykryte tymi składnikami do mniej więcej 2/3 wysokości.
6. Wstawiamy tak przygotowane naleśniki do piekarnika na 25 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 200 stopni.