Omlet niemiecki

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

4 jaja
30 dag białej kiełbasy
10 dag startego żółtego sera
mała czerstwa bułka
cebula
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
szklanka mleka
łyżeczka mielonej gorczycy
łyżeczka masła
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Bułkę kroimy w drobną kosteczkę i rumienimy na maśle, które powinno być wcześniej stopione. Kiełbasę obieramy i kroimy, rumienimy na osobnej patelni na niewielkim ogniu. Dodajemy cebulkę pokrojoną w bardzo drobną kostkę, smażymy do zeszklenia. Wówczas dodajemy pieprz, sól, zieloną pietruszkę i odrobinę gorczycy.
Zdejmujemy z ognia i usuwamy tłuszcz, którego z kiełbasy sporo się zgromadzi. Roztrzepujemy w miseczce jajka, łączymy je z serem i grzankami bułczanymi, a na koniec dodajemy kiełbasę z cebulą. Dobrze mieszamy całość i wlewamy do formy z żaroodpornego szkła. Przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy omlet w piekarniku nagrzanym do około 150st. C, pieczemy przez około 40 minut.