Bananowe bezy

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

1/2 l śmietany
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
100 g polewy czekoladowej
6 bananów
50 g dowolnych posiekanych orzechów
8 białek
200 g cukru
150 g cukru pudru
30 g mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

Na wstępie ubijamy białka z cukrem za pomocą miksera aż do uzyskania sztywnej piany. Potem do tak uzyskanej masy dodajemy przesiany cukier puder, mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę wkładamy do kuchennej szprycy z okrągłą końcówką i wyciskamy 12 łuków w kształcie banana na blachę wyłożoną pergaminem. Następnie tak uformowane bezy suszymy przez osiem godzin w piekarniku w temperaturze 100 stopni Celsjusza przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kolejnym etapem jest ubicie przez nas na sztywno śmietany z odrobiną cukru przy pomocy robota kuchennego. Do tego dodajemy przesiane przez sitko kakao i tak przygotowaną masą znowu wyciskamy przez szprycę łuki na wcześniej wysuszone bezy. Teraz przechodzimy do przygotowania polewy czekoladowej. Tabliczkę mlecznej lub gorzkiej czekolady rozpuszczamy w garnuszku nad płomieniem. Banany obieramy ze skórek i kroimy wzdłuż, kładziemy na talerzyku ozdobionym masą śmietanową i obłożonym bezami. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami.