Gruszki w cieście czekoladowym

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 puszki gruszek w zalewie (lub kompot)

Ciasto:
125g mąki pszennej
125g cukru (może być cukier puder)
25g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
150g miękkiego masła
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Sposób przygotowania:

Piekarnik ustawiamy na 220 stopni. Odsączamy gruszki z zalewy, układamy w formie do zapiekania - tak, by wypukłe części owoców znajdowały się na górze. Składniki na ciasto mieszamy za pomocą miksera tak, by powstała nam jednolita masa. Rozprowadzamy równomiernie na gruszkach. Pieczemy na dolnej półce piekarnika przez pół godziny - i odstawiamy na 10 minut. Podajemy z z sosem czekoladowym.