Kabaczki po marsylsku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

4 kabaczki lub cukinie,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 duże pomidory,
5 łyżek ryżu,
łyżka sosu sojowego,
3 łyżki oleju,
zielenina,
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Kabaczki należy opłukać i obrać ze skórki, jeśli jest gruba. W przypadku cienkiej skórki, możemy ją pozostawić. Kroimy kabaczki na plasterki, posypujemy solą i odstawiamy - aby puściły nam sok. W tym czasie siekamy drobniutko cebulę, jeszcze drobniej czosnek. Kroimy pomidory obrane ze skórki w "ósemki". Rozgrzewamy w rondelku olej, wrzucamy do niego cebulę, czosnek, pomidory - i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie wrzucamy plasterki kabaczków, odsączonych z nadmiaru soku - i dusimy przez 30 minut pod przykryciem.
Opłukujemy ryż, osączamy, wrzucamy do rondla z gotującymi się warzywami i wlewamy sosu sojowego. Mieszamy dokładnie i dusimy kolejne 25 minut. Przed podaniem posypujemy zieleniną i doprawiamy do smaku.