Zupa meksykańska z pieczonych pomidorów

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 puszka lub słoik krojonych pomidorów
2 świeże pomidory
2 łyżki oliwy
1 spora cebula
5 ząbków czosnku
1,5 l wywaru z warzyw i kurczaka
sól i pieprz do smaku
po 1/4 łyżeczki mielonego kminku i łagodnego chili
2 łyżeczki czerwonej pasty pesto
4 grzanki z pieczywa tostowego


Sposób przygotowania:

Zupa według tego przepisu ma charakterystyczny aromat, dymny aromat, który zapewniają nam opieczone w piekarniku pomidory. Pomidory powinny nam sczernieć (pieczemy je w skórkach). Wówczas przecieramy je przez sito.
Do wywaru z kurczaka oraz włoszczyzny, dodajemy pomidory i cebulę zeszkloną na oliwie wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Doprawiamy zupę do smaku i podajemy z grzankami i na przykład sosem pesto, którym każdy indywidualnie doprawia sobie zupę.