Mole poblano z kurczakiem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 1 kurczak o wadze ok. 2 kg (podzielony na 8 części)
- natka
- sól

Sos czekoladowy mole poblano:
- 3-4 suszone śliwki
- anchos
- guajillos i pasillas
- smalec lub oliwa do smażenia
- 1 banan
- 5 dag rodzynek
- 1 posiekana cebula
- 1 tortilla (pszenna lub kukurydziana)
- 1/2 kajzerki
- 15 dag uprażonych na suchej patelni migdałów
- 5 dag gorzkiej czekolady (najlepiej 70-proc.)
- 2-3 dag pestek wyjętych ze świeżej papryczki chili i uprażonych na suchej patelni
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka uprażonych nasionek kolendry
- 1 łyżeczka anyżu
- 3 szklanki bulionu
- 10 ząbków czosnku
- sól do smaku


Sposób przygotowania:

Na niewielkiej ilości gorącego smalcu albo oliwy, smażymy po kolei: banana, śliwki, rodzinki, cebulę, tortillę i kajzerkę. Do każdego składnika używamy nowego tłuszczu!
Oczyszczonego dokładnie kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy kilka gałązek natki i dodajemy odrobinę soli. Gotujemy, aż mięso kurczaka stanie się miękkie.
Wszystkie składniki mole miksujemy w blenderze. Jeśli sos wydaje Ci się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę więcej bulionu. Gotowy sos przecieramy przez sitko.
Odmierzamy 3 szklanki wody w której gotował się kurczak. Wlewamy powoli do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy. Do mole wrzucamy kurczaka, mieszamy i gotujemy 5 minut. Przed podaniem, posypujemy naszą potrawę prażonym sezamem. Podajemy na przykład z czerwonym ryżem.