Zupa pomidorowa

Zgłoś nadużycie
  • zupapomidorowaa

Składniki:

2 kostki rosołowe cielęce (lub dwie bulionetki), włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora, plasterek selera, 1,5 dużej cebuli, 3-4 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, papryka czerwona, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka ostra lub chilli, opcjonalnie makaron i mozarella.


Sposób przygotowania:

1. Warzywa myjemy, włoszczyznę obieramy, marchewkę kroimy w kostkę. Włoszczyznę wrzucamy do wody, gotujemy:) Jeśli wywar bd już gotowy, wyławiamy selera, pora i pietruszkę:) Dodajemy bulionetki lub kostki rosołowe.
2. Dodajemy puszkę pomidorów bez skórki.
3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do zupy.
4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelnię. Smażymy aż będzie miała kolor złoty. Dodajemy do zupy.
5. Wyciskamy czosnek bezpośrednio do zupy.
6. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, paryką ostrą lub szczyptą chilli, bazylią, oregano.
7.Gotujemy makaron.
8. Wykładamy makaron na talerze, zalewamy zupką:)

Komentarze (1):

  • Antolka - autor przepisu:

    Do wlanej zupy na talerze możemy dodać pokrojoną drobno mozarelle:)

    Zgłoś nadużycie