Babeczki cebulowe

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Składniki ciasta:
Ciasto na małą porcję: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 jajo, szczypta soli.

Składniki nadzienia:
4 g masła, 6 szalotek lub 3 średnie cebule, 25 dag pieczarek, kieliszek porto lub madery, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka masła, sól, pieprz.


Sposób przygotowania:

Z wymienionych składników sporządzamy słone, kruche ciasto. Odstawiamy, by odpoczęło na godzinę. Następnie wałkujemy na grubość 3 milimetrów. Wierzchem od foremki wycinamy kółko - którym ścielimy wnętrze formy. Pieczemy 12 minut w gorącym piekarniku. Na maśle szklimy drobno siekaną szalotkę albo cebulę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki, razem wszystko smażymy. Podlewamy winem. Gotujemy, dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku i na niewielkim ogniu, zagęszczamy bez przerwy mieszając. Babeczki napełniamy gorącym nadzieniem bezpośrednio przed zaserwowaniem.