Biszkopt zawijany z budyniem wiśniowym

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

Jaja 4 szt.
Mąka pszenna 6 łyżek
Cukier 200 g (niepełna szklanka)
Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Budyń wiśniowy 1 opakowanie
Mleko 1 szklanka
Konfitura wiśniowa 3 łyżki
Olej do smarowania pergaminu
Cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Na samym wstępie żółtka musimy utrzeć do białości z cukrem za pomocą robota kuchennego. Następnie białka ubijamy na bardzo sztywną pianę przy użyciu miksera. Do żółtek dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy pianę i delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.  Następnie płaską blaszkę wykładamy natłuszczonym pergaminem, na który wylewamy ciasto. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza do momentu, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Teraz musimy ugotować budyń wiśniowy na mleku według przepisu z tyłu opakowania. Budyń powinien być bardzo gęsty, dlatego podana ilość mleka jest o połowę mniejsza. Do ciepłego budyniu dodajemy konfiturę wiśniową. Mieszamy tak, aby mieszanka budyniu i konfitury nie była jednorodna. Po przestygnięciu biszkoptu tak przygotowaną masę przekładamy na przestudzone ciasto i zwijamy w rulon. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem i pokroić w plastry ostrym nożem.