szpinak + chili: alternatywne pieczywo

Zgłoś nadużycie
  • P1010018

Składniki:

ok. 20 g świeżych drożdży
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki owsianej
2 łyżki otrębów pszennych
3/4 szklanki wody
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka ziaren słonecznika
1 szklanka siekanych liści szpinaku
1/2 świeżej papryczki chili
2 grube plastry cebuli
10-15 czarnych oliwek bez pestek
oliwa z oliwek
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cząbru
2 gałązki świeżej bazylii

 


Sposób przygotowania:

  1. W wysokiej szklance z drożdży, ciepłej wody, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy w ciepłym miejscu, aż urośnie.
  2. W misce mieszamy mąki, ziarna, przyprawy. Dodajemy siekaną cebulę, drobno krojone oliwki, szpinak, zioła, papryczkę chili i łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy.
  3. Dodajemy zaczyn. Mieszamy dokładnie, uzupełniamy wodą. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lepką konsystencję. Odstawiamy na 45 minut do 1 godziny w ciepłe miejsce.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Przekładamy ciasto do formy na muffiny. Pieczemy 15 minut na dolnej blaszce, po czym przekładamy na 10 minut na 3/4 wysokości piekarnika. Możemy na koniec włączyć termoobieg.