Ciasto w polewie czekoladowej
Zgłoś nadużycieSkładniki:
Składniki na kakaowy biszkopt:
• 6 jajek
• 3/4 szklanki cukru
• pół szklanki mąki pszennej
• pół szklanki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżki kakao
• 2 łyżki oleju
Składniki na masę:
• pół szklanki mleka
• 2 szklanki mleka w proszku (pełnego)
• 2/3 szklanki cukru
• 350 g masła
• 16 g cukru waniliowego
Składniki na polewę czekoladową:
• 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
• 100 g masła
Sposób przygotowania:
Na początku musimy białka ubić na sztywną pianę za pomocą robota kuchennego. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, a następnie żółtka. Potem dodajemy olej i dalej miksujemy całość. Następnie mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy do masy jejecznej.
Teraz musimy ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec przez około 20 – 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.
Przygotowanie masy:
Najpierw musimy zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Potem całość studzimy. Następnie ucieramy masło z pomocą robota kuchennego. Powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Następnie wsypujemy przesiane mleko w proszku i ucieramy do momentu, aż masa będzie idealnie gładka.
Ostudzony biszkopt musimy przekroić wzdłuż, a następnie przełożyć masą.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Najpierw masło i czekoladę musimy rozpuścić w kąpieli wodnej. Potem całość musimy lekko przestudzić. Następnie gotową polewą polewamy ciasto.
Tak przyrządzone ciasto przechowujemy w lodówce. Warto pamiętać, że po kilku godzinach masa może stwardnieć. Aby ciasto było smaczne, wystarczy wyjąć je z lodówki 2 – 3 godziny przed planowanym podaniem.