Budyniowe pucharki

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 1 l mleka
  • 1 puszka mandarynek
  • 5 dag masła
  • 1 tabliczki czekolady
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka
  • kieliszek likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Na wstępie musimy przygotować budynie według przepisu znajdującego się z tyłu opakowania. Rozbijamy jajka i starannie oddzielamy białka od żółtek. Gdy nasz budyń jest już gotowy, należy szybko dodać do niego dwa żółtka, do tego drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Warto również dodać odrobin likieru pomarańczowego, który nada wspaniałego smaku i aromatu deserowi. Następnie należy dokładnie wymieszać całość. Kolejnym krokiem, jaki musimy uczynić jest ubicie sztywnej piany z oddzielonych wcześniej białek. Gdy już ją przygotujemy, dodajemy ją do całej masy.

Osobno przygotowujemy budyń czekoladowy, również według instrukcji z tyłu opakowania. Gdy będzie stygnąć, w międzyczasie ścieramy na tarce czekoladę. Tak powstałe wiórki dodajemy do budyniu. Całość lekko zaprawiamy rumem. Następnie, przy użyciu robota kuchennego miksujemy składniki na jednolitą masę. Dodajemy nieco masła, przez co całość nabierze po chwili konsystencji kremu.

Przygotowujemy mandarynki. Obieramy je i odsączamy z zalewy. Część z owoców układamy na dnie pucharków, resztę zostawiamy. Pucharki zalewamy przygotowanym budyniem waniliowym. Z budyniu czekoladowego można utworzyć ciekawy wzór poprzez wyciśnięcie go kucharską szprycą. Na koniec górę pucharka dekorujemy pozostałymi mandarynkami.