Serowe paluszki

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Składniki na 4 porcje:

  • 25 dag mąki
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • 2 jaja
  • 1-1,5 szklanki startego żółtego sera
  • pieprz cayenne i biały
  • tłuszcz do smażenia
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ziarenka Smaku WINIARY

 


Sposób przygotowania:

Dokładnie roztrzepujemy jajka ze śmietaną. Doprawiamy Ziarenkami Smaku, dodajemy białego pieprzu i pieprzu cayenne - chyba że nie lubisz ostrego. Dodajemy przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia (polecamy wcześniej wymieszać mąkę z proszkiem, a potem przesiewać i dodawać). Wyrabiamy nasze ciasto i stopniowo dodajemy startego sera. Wygniatamy ciasto mocno, formujemy z niego cieniutki wałeczek i kroimy na paluszki. Smażymy paluszki na dużej ilości tłuszczu, który powinien być mocno rozgrzany. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię na minutkę, a później wyjmujemy i odsączamy papierem kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
Dokładnie roztrzep jaja ze śmietanką, dopraw je Ziarenkami Smaku, pieprzem białym i pieprzem cayenne. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto i, cały czas wyrabiając, stopniowo dodawaj starty ser. Mocno wygnieć ciasto, uformuj z niego cienki wałek i pokrój na cienkie paluszki (możesz też formować niewielkie kulki lub placuszki).