Ciastka Żabie oczka

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

ciasto:
30 dag mąki
25 dag żółtego pikantnego sera (np. liliput)
2 żółtka
20 dag masła
słoik oliwek nadziewanych papryką
2 żółtka


Sposób przygotowania:

Wysypujemy na stolnicę mąkę. Dodajemy do niej masło i siekamy nożem, aż masło będzie dobrze rozdrobnione. Ścieramy do mąki z masłem ser żółty, na tarce o grubych oczkach. Mieszamy całość - i robimy dołek, do którego wbijamy dwa żółtka. Zagniatamy całość, by powstało nam jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 centymetra i podsypujemy lekko mąką. Wykrawamy z ciasta małe, okrągłe ciasteczka. Smarujemy każde ciasteczko rozmąconym żółtkiem.
Kroimy oliwki w poprzek na dwie części. Na każde ciasto dajemy oliwkę i dociskamy. Blachę z piekarnika smarujemy cienką warstwą masła i układamy ciasteczka. Pieczemy je przez kwadrans w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.