Awokado z krewetkami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

 

2 awokado,
300 g mrożonych (lub z puszki) krewetek,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki gęstej śmietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 łyżka pokrojonego koperku,
sol, biały pieprz.

 

 

 


Sposób przygotowania:

Mrożone krewetki oczywiście rozmrażamy, w pokojowej temperaturze - a krewetki z puszki osączamy z zalewy na sitku. Myjemy awokado, osuszamy, kroimy wzdłuż na połowy. Usuwamy pestki. Połowy awokado wydrążamy, bo zostały dość grube ścianki. Skrapiamy sokiem cytrynowym, by nie sczerniał nam miąższ owoców. Resztę miąższu kroimy w kostkę. Mieszamy majonez ze śmietaną, łyżeczką soku cytrynowego, brandy. Dodajemy koperku, soli, pieprzu. Następnie pokrojone awokado, krewetki. Napełniamy farszem wydrążone połowy owoców.