Ziemniaki w pomidorach

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 marchewki,
kawałek selera,
1 cebula,
4-5 ziemniaków,
0,5 kg dojrzałych pomidorów,
3 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
1 łyżka octu,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
6 ząbków czosnku,
pieprz,
sól


Sposób przygotowania:


Marchewkę, seler i cebulę kroimy drobno - i dusimy w oleju.
Po chwili duszenia, dodajemy pomidory. Kiedy składniki są miękkie, dodajemy przypieczonej na suchej patelni mąki zmieszanej z połową szklanką wody. Dodajemy też paprykę w proszku.
Mieszamy - i przekładamy całość do żaroodpornego naczynia. Dolewamy szklankę gorącej wody - i dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Dokładamy czosnek, pietruszkę, pieprz, sól, ocet do smaku. Pieczemy w 180 stopniach do momentu, aż woda wyparuje. Podajemy na ciepło.