Baranina z kapustą

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 1 kg jagnięciny lub baraniny
- 1 kg białej kapusty
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- natka


Sposób przygotowania:

Myjemy dokładnie mięso - a następnie je osuszamy z nadmiaru wody. Kroimy mięso w kostkę.
Oczyszczamy kapustę z nieładnych czy suchych liści i kroimy ją w grube paski. Mięso układamy na przemian z kapustą w dość sporym, najkorzystniej żeliwnym garnku.
Każdą warstwę - mięsa i kapusty - posypujemy solą i ziarenkami pieprzu.
Wlewamy tak dużo wody, by sięgała około 5 centymetrów powyżej całej zawartości garnka. Dusimy na niewielkim ogniu, tak długo aż mięso i kapusta będą całkowicie miękkie. Przed podaniem, posypujemy potrawę natką pietruszki.