Soczewica w sosie czosnkowym po etiopsku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 1.5-2 szklanki zielonej soczewicy
- 3 łyżki oliwy lub sklarowanego masła
- 4 mięsiste dojrzałe pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 strączek łagodnej papryki chili
- sok z cytryny
- odrobina sproszkowanej ostrej chili
- pieprz
- sól


Sposób przygotowania:

Płuczemy starannie soczewicę i zalewamy ją litrem wrzątku. Przykrywamy - odstawiamy na pół godziny.
Spęczniałe już ziarna soczewicy odcedzamy, a następnie wkładamy do pustego garnka. Zalewamy wodą tak, by były jedynie lekko przykryte. Solimy delikatnie. Gotujemy na niedużym ogniu, aż soczewica będzie miękka - czyli około 15 minut.
Wówczas zdejmujemy z ognia i odcedzamy nadmiar wody.
Siekamy drobno czosnek, obrane pomidory kroimy w kostkę, siekamy paprykę.
Rozgrzewamy na patelni oliwę albo masło, wkładamy czosnek i smażymy. Mieszamy, aż wszystko się zrumieni. Dodajemy papryczkę, pomidory, dusimy. Przyprawiamy do smaku sokiem cytrynowym, papryką w proszku, pieprzem i solą. Dodajemy ugotowaną soczewicę i dusimy, mieszając.