Najlepszy domowy hamburger

Zgłoś nadużycie
  • P1100523

Składniki:

  • 8 bułek na hamburgery
  • 500 g mięsa mielonego
  • kilka liści sałaty lodowej
  • pomidor
  • cebula czerwona
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • 1 cebula biała
  • oliwa/olej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta curry
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od zrobienia kotleta mielonego.
Mięsko mielone doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kolendrą.
Dodajemy jajo i cebulkę białą pokrojoną w drobną kosteczkę, a także bułkę tartą.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i formujemy płaskie, okrągłe kotlety.
Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie.
Sos curry przyrządzamy z majonezu, soku z cytryny i przyprawy curry.
Bułki do hamburgerów przekrajamy na pół, na spód wykładamy posiekany liść sałaty lodowej, następnie kotlet, na to ketchup i sos curry, później plater pomidora i cebuli czerwonej.