Kotlety z chleba

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 kg czerstwego białego chleba,
3 szklanki mleka,
4 średniej wielkości cebule,
2 jaja,
2 łyżki uprażonych pestek słonecznika,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Chleb kroimy w kromki. Moczymy w mleku, odciskamy i razem z cebulkami przepuszczamy przez maszynkę albo mielimy w urządzeniu do siekania. Dodajemy jaja, słonecznikowe pestki, posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy całość dokładnie by wszystkie składniki się połączyły. Formujemy z mieszanki kotleciki - jak mielone, dość płaskie. Smażymy kotleciki na rozgrzanym oleju albo oliwie z oliwek, tak długo aż będą rumiane z obu stron. Możemy podawać je na ciepło, jako danie główne - na przykład z gotowanymi warzywami, czy z surówką. Sprawdzą się dobrze także na zimno, jako kanapki do pracy czy do szkoły.