Ciasto rumowe

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

Biszkopt
ˇ 25 dag mąki
ˇ 25 dag cukru
ˇ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ˇ cukier waniliowy
ˇ łyżka rumu


Krem rumowy
ˇ szklanka kremówki
ˇ 4 żółtka
ˇ 15 dag cukru
ˇ 6 łyżek cukru
ˇ 25 dag miękkiego masła
ˇ słoik dżemu morelowego
ˇ puszka ananasów


Sposób przygotowania:

Na początku z białek, 4 łyżek bardzo zimnej wody, cukru i cukru waniliowego ubijamy za pomocą miksera sztywną pianę. Mąkę musimy wymieszać z proszkiem do pieczenia, żółtkami i rumem,  na końcu zaś z pianą ubitą z białek. Potem powinniśmy przełożyć ciasto do tortownicy (o średnicy 28 cm) wyłożonej pergaminem, pieczemy je przez około 60 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Przygotowanie kremu:

Najpierw musimy zagotować śmietanę na niezbyt dużym ogniu, ciągle mieszając. Następnie żółtka ucieramy z cukrem i ciągle mieszając, wlewamy gorącą śmietanę. Całość podgrzewamy nieustannie mieszając (pamiętajmy, że krem nie może się zagotować !), potem musimy go schłodzić do temperatury pokojowej i wymieszać z rumem. Masło ucieramy na puch i nie przerywając tej czynności dodajemy małymi porcjami krem rumowy. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2/3 jego wysokości. Na cieńszym blacie rozsmarowujemy dokładnie dżem i układamy plasterki ananasów. Grubszy placek musimy pokroić w kostkę, wymieszać z kremem i formując kopczyk, rozkładamy na ananasach. Teraz wystarczy tylko wstawić ciasto na dwa dni do lodówki.