Gulasz z soczewicy i jarzyn

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

250 g soczewicy,
2 ziemniaki,
250 g cukinii,
250 g porów,
1/4 selera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
4-8 łyżek soku cytrynowego,
625 ml wody,
olej, sól, pieprz.


Sposób przygotowania:

Płuczemy dokładnie soczewicę i zalewamy wodą - odstawiamy na dobę.
Odcedzamy soczewicę, przekładamy do sporego garnka. Zalewamy 625 mililitrami wody, a następnie gotujemy aż stanie się miękka. Zajmie to około godziny i kwadransa. Kroimy ziemniaki i seler w kostkę. Cukinię oraz pory - na plasterki. Łączymy warzywa z soczewicą dodajemy soli i pieprzu - i gotujemy przez kwadrans. Siekamy cebule i podsmażamy, aż staną się złociste, na oleju. Dodajemy roztartego czosnku, smażymy kolejną minutę. Łączymy z soczewicą i warzywami. Dodajemy też posiekaną pietruszkę i sok cytrynowy. Przekładamy gulasz do miski i podajemy - na zimno albo na gorąco.