Ciasto z syropem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Ciasto:
1 ⅔ kubka mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ kubka kakao
1 ⅓ kubka cukru
165g masła
2 jajka
1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
⅓ kubka śmietany
½ kubka wrzątku
1 kubek gorzkich czekoladowych guziczków

Syrop:
1 łyżeczka kakao
½ kubka wody
½ kubka cukru

30g ciemnej czekolady do przybrania
Potrzebny sprzęt: foremka (ok. 24cm na 12cm, głęboką na 8cm), wyłożona,posmarowanym masłem, pergaminem. Papier powinien wystawać trochę poza foremkę.


Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.
Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.
Do blendera wsypujemy mąkę, kakao, sodę, cukier, dodajemy masło, jajka, śmietanę i wanilię. Miksujemy na gładką, brązową masę. Miksujemy raz jeszcze - tym razem, do masy wlewając wodę. Wyłączamy mikser, wsypujemy czekoladowe groszki i mieszamy tym razem łyżką. Wlewamy masę do formy, wstawiamy do piekarnika na godzinę. Gdy ciasto jest gotowe, czyli urośnie i pęknie po środku, a po włożeniu patyczka będzie on czysty - wyjmujemy je z pieca.
Przygotowujemy sos, wkładając wszystkie składniki do garnka i gotujemy 5 minut by otrzymać lepki płyn. Ciasto polewamy syropem, a kiedy całkiem wystygnie - wyjmujemy je z formy. Kładziemy na talerzu i posypujemy lepką część ciasta wiórkami czekolady.