Pudding karmelowy z croissantami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 czerstwe croissanty (rogaliki)
½ szklanki cukru
2 łyżki stołowe wody
½ szklanki śmietany kremówki
2 łyżki stołowe Burbonu
½ szklanki mleka
2 ubite jajka


Sposób przygotowania:

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i zanim się nagrzeje, przygotowujemy wszystkie składniki do potrawy. Rogaliki rozrywamy na kawałki i wrzucamy do niewielkiego naczynia do zapiekania. Do rondla wsypujemy cukier, wlewamy wodę, mieszamy - a następnie gotujemy 2-5 minut, aż karmel stanie się ciemno bursztynowy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietanę, mleko i Burbon. Mieszając dodajemy ubite jajka. Miksem polewamy rogale i odstawiamy na 10 minut. Wstawiamy całość do piekarnika na 20 minut.