Chrupki pieczarkowe

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

500 g pieczarek
1 cytryna
60 g masła
1 chleb biały z foremki (najlepiej kwadratowy)
sól i pieprz do smaku

na sos:
1 żółtko
3 łyżki śmietanki
1 łyżka mąki kukurydzianej
400 ml białego wina wytrawnego


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Z chleba trzeba odkroić skórkę. Chleb kroimy później na kromki o grubości pięciu centymetrów. W każdym wyciętym z chleba prostopadłościanie wycinamy kwadratowy dołek. Powstanie nam w ten sposób rodzaj foremki. Uważamy, by nie przedziurawiły się na wylot.
Z pieczarek odcinamy dolną część suchego ogonka. Myjemy grzyby, większe pieczarki tniemy na pół. Wyciskamy cytrynę. W dużym garnku rozpuszczamy czterdzieści gram masła. Wrzucamy tam pieczarki, polewamy sokiem cytrynowym. Smażymy od 8-10 minut. Odsączamy i trzymamy w cieple. Rozpuszczamy dużą łyżkę drobnej kukurydzianej mąki w dwóch łyżkach zimnej wody. W garnku podgrzewamy 400 mililitrów wina. Wlewamy mąkę i mieszamy, aż płyn zacznie nam gęstnieć - i odstawiamy na bok. W miseczce mieszamy śmietankę i żółtko. Dodajemy 3 łyżki stołowe wina i mąki. Przelewamy z powrotem do garnka całość i podgrzewamy. Nie dopuszczamy jednak do zagotowania, cały czas mieszając. Wrzucamy pieczarki do sosu i podgrzewamy. Dodajemy pieprzu, soli. Trzymamy w ciepłym miejscu. Smarujemy wnętrza kromek masłem, podpiekamy na złoty kolor w piekarniku. Wypełniamy kromki pieczarkową masą i podajemy na ciepło. Posypujemy kromki startym ementalerem i wstawiamy jeszcze przed podaniem na kilka minut do piekarnika.