Krewetki z groszkiem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

300 g obranych surowych krewetek
500g świeżego zielonego groszku
szczypta soli
¼ łyżeczki cukry
3 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki oleju sojowego
1 woreczek foliowy

Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili
4 łyżki wina ryżowego
3 łyżki cukru
szczypta soli
¼ łyżeczki białego pieprzu
½ łyżeczki pieprzu cayenne


Sposób przygotowania:

Myjemy krewetki i osuszamy je. Mieszamy ze sobą składniki marynaty.
Groszek obgotowujemy krótko w osolonej lekko wodzie z dodatkiem cukru. Wyjmujemy, osączamy, przekładamy do naczynka i mieszamy z marynatą.
Kukurydzianą mąkę wsypujemy do foliowego woreczka. Wrzucamy krewetki, nadmuchujemy worek, zamykamy i potrząsamy mocno. Krewetki mają pokryć się mąką. Rozgrzewamy olej w woku albo na głębokiej patelni. Wkładamy krewetki do sitka i wytrząsamy nadmiar mąki. Smażymy krótko w bardzo gorącym oleju. Krewetki kładziemy na groszku i podajemy na ciepło.