Wiśniowy sernik na zimno

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Spód:
125g herbatników pełnoziarnistych
75g miękkiego masła

Masa serowa:
300g serka twarogowego
60g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z połowy cytryny
250ml śmietany kremówki
słoik (ok.300g) konfitury z wiśni (nie dżem!)


Sposób przygotowania:

Kruszymy herbatniki razem z masłem w malakserze - powinna powstać nam piaskowa masa. Wykładamy masą dno tortownicy i lekko ugniatamy. Ser, cukier i wanilię mieszamy z sokiem cytrynowym na jednolitą masę. Do osobnego naczynia dajemy śmietanę, którą lekko ubijamy. Łączymy z serową masę. Równomiernie rozprowadzamy na spodzie z herbatników. Wstawiamy na trzy godziny do lodówki. Przed podaniem, na wierzchu rozkładamy równomiernie wiśniową konfiturę.