Babka wiedeńska

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

30 dag mąki
10 dag cukru
po 7 dag: masła i smalcu
4 żółtka i 2 białka
3 dag drożdży
ćwierć szklanki mleka
5 dag rodzynek
pół laski wanilii
szczypta soli
polewa:
gotowa polewa z białej czekolady


Sposób przygotowania:

Na początku drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, masło i smalec rozpuszczamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodając mąkę, rodzynki, drobno pokrojoną wanilię i sól. 

Następnie ubijamy sztywną pianę z białek i stopniowo dodajemy do ciasta. Potem całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Teraz przygotowujemy formę. Smarujemy ją tłuszczem, wkładamy ciasto do połowy jej wysokości i znów odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Babkę pieczemy w średnio gorącym piekarniku przez około 40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu smarujemy babkę polewą, przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.