Zielony ryż

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



szklanka ryżu,
2 szklanki wrzącej wody,
sól,
2 jaja,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki oliwy lub oleju,
2 szklanki utartego żółtego sera,
szklanka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
1/4 szklanki drobno posiekanych liści selera,
posiekana cebula,
1/8 łyżeczki roztartej szałwii,
pieprz,
masło


Sposób przygotowania:

Wsypujemy ryż do garnka, wlewamy wrzątek, solimy. Przykryty garnek razem z ryżem wstawiamy do naczynia z gotującą się wodą. Gotujemy 30 minut, nie odkrywając ryżu. W razie potrzeby - dolewamy wody. Zdejmujemy z ognia, przekładamy ryż do miski. Ubijamy jajka z mlekiem, oliwą, dolewamy tę mieszankę stopniowo do ryżu, mieszając widelcem. Dodajemy sera, zielonej pietruszki, liść selera, szałwię, cebulę, pieprz i sól. Mieszamy. Wlewamy masę do naczynia wysmarowanego wcześniej masłem i wstawiamy do piekarnika na 45 minut, temperatura 170 stopni.