Babka bananowa

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 kostki margaryny
2 szklanki mąki
3 duże banany (bardzo dojrzałe)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 czekolada deserowa gorzka
1/2 szklanki orzechów włoskich (drobno posiekanych)


Sposób przygotowania:

Na początku musimy roztopić margarynę. Gdy już będzie miękka, łączymy ją z cukrem za pomocą robota kuchennego. Następnie do masy dodajemy jajka i rozdrobnione banany. Teraz dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy mikserem. Na koniec do masy wsypujemy drobno posiekaną czekoladę i kawałki orzechów. Ciasto pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Potem wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy, aż wystygnie. Wówczas babka jest już gotowa do spożycia.