Ryż z jabłkami na parze

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

1/2 szklanki ryżu
4 kwaśne jabłka
cukier biały, wanilinowy lub brązowy
cynamon


Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 15 minut. Konsystencja jaką chcemy uzyskać powinna być zwarta i kleista. Mieszamy go co jakiś czas aby nie przywarł. Odstawiamy go aby nieco ostygł pod przykryciem.


Jabłka gotujemy na parze w sitku lub specjalnym naczyniu, do momentu aż będą miękkie. Obieramy je ze skórki i dodajemy w kawałkach do ryżu. W zależności od preferencji słodzimy je cukrem białym, brązowym i/lub wanilinowym. Do smaku można dodać odrobinę cynamonu. Całość niezbyt mocno mieszamy.

Wiele osób preferuje dodanie odrobiny śmietany dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji.

Alternatywnym rozwiązaniem zamiast gotować jabłka na parze jest upieczenie ich na ognisku lub grillu.