Zupa ogórkowa

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

wywar jarzynowy:
2 marchewki
1 pietruszka
½ selera
1 cebula
1 por
1 liść laurowy
1 łyżka suszonego lubczyku
4 szklanki wody
1 łyżka masła
3 duże kiszone ogórki
1 szklanka wody spod ogórków
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
pęczek koperku
sól
pieprz

jako dodatek do zupy:
2 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki lub ugotowany ryż


Sposób przygotowania:

Marchewki, pietruszkę oraz seler kroimy na kawałki. Por obieramy z liści z wierzchu, a cebulę z łupin. Warzywa dobrze płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i smażymy na maśle. Zalewamy wodą. Dodajemy laurowego liścia i lubczyku. Gotujemy około godziny. Torebkę z lubczykiem wyjmujemy, a warzywa przecedzamy przez sito. Odciskamy, by oddały swój cały smak.
Obieramy ogórki ze skóry i kroimy w drobniutką kosteczkę. Podsmażamy je na patelni na maśle około 5 minut. Podsmażamy na wolnym ogniu. Ogórki dodajemy do wywaru, a wodę z patelni "wymywamy" i dodajemy do zupy. Hartujemy śmietanę gorącym płynem, dodajemy do garnka. Całość gotujemy kolejne 5 minut na niewielkim ogniu. Na koniec wrzucamy ugotowane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz posiekany koperek. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą - i gotowe!