Fritata party – omlet śniadaniowy w kilku wydaniach

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



Omlet:
2 jajka
½ łyżeczki masła i kropla oleju, do smażenia
Dodatki do wyboru

Dodatki:

Do omletu serowego:
¼ szklanki startego sera (ementalera lub innego)

Do omletu chili:
1 długa papryczka chili, pokrojona, bez pestek
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonej kolendry

Do „zielonego” omletu:
½ szklanki rukwi albo szpinaku, dobrze posiekane
1 posiekana cebula dymka

Do omletu z szynką:
½ szklanki posikanej szynki


Sposób przygotowania:

Ubijamy jajka z wybranymi dodatkami, zależnie od wersji jaką wybraliśmy. Wlewamy mieszankę i okrężnymi ruchami patelni, rozprowadzamy ją po całej powierzchni. Smażymy omlet na średnim ogniu, przez kilka minut. Podnosimy omlet i sprawdzamy, czy pod spodem jest złocisty. Góra powinna być prawie gotowa, czyli lekko ciągnąca. Zrzucamy omlet na talerz i składamy na pół. Smacznego!