Fritata party – omlet śniadaniowy w kilku wydaniach
Zgłoś nadużycieSkładniki:
Omlet:
2 jajka
½ łyżeczki masła i kropla oleju, do smażenia
Dodatki do wyboru
Dodatki:
Do omletu serowego:
¼ szklanki startego sera (ementalera lub innego)
Do omletu chili:
1 długa papryczka chili, pokrojona, bez pestek
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonej kolendry
Do „zielonego” omletu:
½ szklanki rukwi albo szpinaku, dobrze posiekane
1 posiekana cebula dymka
Do omletu z szynką:
½ szklanki posikanej szynki
Sposób przygotowania:
Ubijamy jajka z wybranymi dodatkami, zależnie od wersji jaką wybraliśmy. Wlewamy mieszankę i okrężnymi ruchami patelni, rozprowadzamy ją po całej powierzchni. Smażymy omlet na średnim ogniu, przez kilka minut. Podnosimy omlet i sprawdzamy, czy pod spodem jest złocisty. Góra powinna być prawie gotowa, czyli lekko ciągnąca. Zrzucamy omlet na talerz i składamy na pół. Smacznego!