Tarta ze szpinakiem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

ciasto:
250 g mąki
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
100 g masła
½ łyżeczki soli

farsz:
450 g mrożonego szpinaku
1 opakowanie sera ricotta (250 g)
3-4 ząbki czosnku
2 jaja
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy masło, siekamy nożem. Kiedy zaczyna całość przypominać kruszonkę, robimy kopczyk, w nim dołek, dodajemy żółtka, łyżkę śmietany i sól. Zagniatamy wszystko i mieszamy. Ciasto wałkujemy, wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem, by ciasto nam nie wstało przy pieczeniu. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dajemy na patelnię masło i rozpuszczamy. Wrzucamy czosnku, posiekanego drobno. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy szpinaku - koniecznie rozmrożonego. Smażymy, by odparował. Jajka roztrzepujemy i łączymy z serem, patelnię zestawiamy z ognia, dodajemy sera i jajek. Doprawiamy. Na ciasto wykładamy farsz, wyrównujemy i ponownie wstawiamy w piekarnik na 25 minut, piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni.