Zupa senegalska z zielonych jabłek

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 3 zielone jabłka (mogą być Granny Smith)
- 2 łyżki masła
- 2 posiekane marchewki
- 1 duża posiekana biała cebula
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki curry
- 2 łyżki mąki (najlepiej razowej)
- 2 litry bulionu drobiowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- ew. czatnej mango do dekoracji


Sposób przygotowania:

Obieramy jabłka i usuwamy z nich pestki. Przygotowany miąższ owoców kroimy na kawałki.
W rondlu o dość grubym dnie rozgrzewamy masło, kiedy jest już spienione, wrzucamy jabłka, cebulę, marchewkę, rodzynki oraz czosnek. Dusimy, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Oprószamy całość przyprawą curry i dusimy minutę.
Wsypujemy mąkę - mieszając dokładnie i podgrzewając około 2 minut.
Wlewamy bulionu i dodajemy pomidorowego  koncentratu. Zupę dusimy pod przykryciem 80 minut. Dodajemy śmietany, mieszamy, doprawiamy. Gotujemy - tym razem bez pokrywki - przez 10 minut. Zupę studzimy, miksujemy na krem, przecedzamy i odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Podajemy na przykład z czatnej z mango.