Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

10 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
3 ząbki czosnku
1 mała cebula posiekana
1 puszka pomidorów
1 łyżka pietruszki
1 łyżka bazylii
1 średni bakłażan
sól morska
125 g mozzarelli di bufala
30 g parmezanu świeżo startego
1 mini kostka przyprawowa Oregano Knorr


Sposób przygotowania:

Ustawiamy piekarnik na funkcję grilla. W garnku rozgrzewamy sześć łyżek oliwy, od razu dodajemy czosnek oraz cebulę. Miksujemy pomidory, dodajemy na patelnię i smażymy na niewielkim ogniu przez kwadrans. Studzimy sos. Siekamy bazylię, pietruszkę, dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry - grubość centymetra. Solimy, smarujemy oliwą, układamy w blasze wyłożonej aluminiową folię. Wstawiamy do pieca, po pięciu minutach odwracamy bakłażany, smarujemy oliwą i pieczemy kolejne 3 minuty. Układamy bakłażany w ceramicznym naczyniu i polewamy sosem. Mozzarellę rwiemy na kawałki i układamy na sosie. Posypujemy całość parmezanem i kruszymy na to mini kosteczkę. Przed podaniem wstawiamy na pięć minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.