Bitki wołowe w sosie

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:


0,5 kg wołowiny
3 cebule
szklanka bulionu z kostki
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
listek laurowy
1 ziele angielskie
2 ziarna pieprzu
mąka do oprószenia mięsa
olej do smażenia
sól


Sposób przygotowania:

Obieramy trzy średniej wielkości cebule i kroimy je w talarki. Następnie cebulę szklimy na oleju (nie powinny zrobić się brązowe, a kryształowe). Przekładamy cebulę do rondelka i zabieramy się za mięso.
Mięso należy oczyścić z błonek i przerostów, a następnie pokroić - zwracając uwagę na to, by kroić wzdłuż włókien, nie w poprzek. Mięsko oprószamy mąką z obu stron i obsmażamy je na gorącym oleju. Przekładamy do naszego rondelka z cebulką i zalewamy koniecznie gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy, a więc ziele angielskie, liść laurowy + pieprz. Solimy, ale nie dużo - część wody odparuje. Gdy bulion się redukuje, uzupełniamy odrobiną wody, by mięso nam się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już odpowiednio miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Propozycja podania: kasza gryczana + kiszone ogórki.