Torcik bezowy

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

0,6 l słodkiej śmietanki 36% lub 30%
1 tort bezowy duży (zazwyczaj składa się trzech krążków) można też użyć bezy kupowane na sztuki
świeże owoce: poziomki, truskawki, borówki, maliny (zimą można używać owoce z puszek takie jak ananas lub brzoskwinia)
polewa czekoladowa


Sposób przygotowania:

Na wstępie wszystkie owoce dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie słodką śmietankę 30% ubijamy z cukrem waniliowym za pomocą robota kuchennego. Na talerzyku lub w tortownicy układamy pierwszą warstwę z bez. Potem wykładamy około 1/3 bitej śmietany i ostrożnie rozprowadzamy nożem, aby warstwa była gładka. Następnie układamy połowę z przygotowanych owoców. Te z kolei przykrywamy kolejnym krążkiem bezowym. Całość ostrożnie dociskamy i wykładamy kolejną warstwę bitej śmietany. Teraz przyszedł czas na następną warstwę owoców. Znów kładziemy warstwę bezową, a na nią ostatnią część bitej śmietany. Dla udekorowania torciku, jego górę ozdabiamy świeżymi owocami i polewamy wcześniej rozpuszczoną czekoladą. Całość wkładamy do lodówki i czekamy, aż się schłodzi.

Rada: najlepiej będzie, gdy tort przygotujemy tego samego dnia, w którym go spożyjemy.