Klopsiki z soczewicy

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

25 dkg czerwonej soczewicy,
2 czerwone papryczki chili,
20 dkg jogurtu,
1 trawa cytrynowa,
1 cebula,
1 szalotka,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki,
sól,
pieprz,
kminek,
chili w proszku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0.5 pęczka kolendry,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżka ziaren sezamu,
5 dkg wiórków kokosowych,
1 l oleju do smażenia.


Sposób przygotowania:


Soczewicę zalewamy niecałym litrem wody. Gotujemy pod przykryciem w sporym garnku, przez dwadzieścia minut. Następnie soczewicę odsączamy na sitku.
Papryczki chilli kroimy wzdłuż, usuwamy pestki, białe części miąższu i oczywiście ogonek. Trawę cytrynową płuczemy dokładnie, odcinamy końcówkę, siekamy dość grubo. Wymienione składniki: soczewica, chilli, trawa cytrynowa, czosnek, cebula, kminek - miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąki, proszku do pieczenia, doprawiamy do smaku solą. Mieszamy dokładnie składniki i formujemy później z powstałego ciasta niewielkie klopsiki. Z podanych składników, powinno wyjść ich około 20 sztuk.

Aby przyrządzić dip, kroimy szalotkę w niewielką kosteczkę, siekamy kolendrę (pozostawiając odrobinę do dekoracji potrawy na talerzu). Mieszamy jogurt, dodajemy wiórki kokosowe, szalotkę - i miksujemy wszystko. Doprawiamy solą, ulubionym pieprzem, opcjonalnie chilli w proszku. Dodajemy dopiero wtedy posiekaną kolendrę i odrobinę oleju sezamowego. Chłodzimy dip przed podaniem.

Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju, aż staną się złociste. Odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu - i podajemy polane dipem, albo dip podajemy osobno w sosjerce czy niewielkim spodeczku na sos.