Sopa de tortilla – zupa meksykańska

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 2 małe posiekane cebule
- odrobina smalcu
- 1 łyżka epasote lub cząber (ewentualnie oregano)
- 6 pomidorów
- 1-2 całe papryki chipotle
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)

Oraz:
- 1 tortilla kukurydziana
- olej do smażenia
- pokrojony ser typu mozzarella
- 1 pokrojone dojrzałe awokado
- suszona chili meksykańska
- gęsta kwaśna śmietana


Sposób przygotowania:

Smażymy posiekane drobno cebule na smalcu i dodajemy epasote (lub cząber, ewentualnie oregano, jako podano w składnikach). Dodajemy także posiekane papryki i przeciśnięty przez praskę lub skrojony w drobną kosteczkę czosnek. Wlewamy bulion - i gotujemy około 10 minut. Miksujemy zupę i przecieramy ją przez gęste sitko. Kroimy tortillę w paseczki, podsmażamy na oleju lub oliwie z oliwek i przekładamy na głęboki talerz. Dodajemy sera, awokado - i wlewamy zupę. Dekorujemy pysznym keksem gęstej kwaśnej śmietany i posypujemy suszoną papryczką chilli, pokrojoną dość drobno.