Kotlet wieprzowy z sałatką pomidorowo-szpinakową

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Kotlet:
2 kotlety wieprzowe, ok. 230g każdy
1 jajko
½ łyżeczki musztardy Dijon
¼ łyżeczki suszonego oregano
1 filiżanka bułki tartej
1 łyżka stołowa świeżo startego Parmezanu
1 filiżanka oleju do smażenia
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sałatka ze szpinaku, czosnku i pomidorów:
3 średnie pomidory
½ zmielonej główki czosnku
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa soku z cytryny
4 filiżanki liści szpinaku
Sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Odcinamy z kotletów biały tłuszcz. Przekładamy między pasy plastikowej folii i rozbijamy młotkiem lub wałkiem do ciasta, aż będzie o połowę węższy niż był. Uważamy przy kościach!
Rozbijamy jajko, musztardę, dodając soli, oregano i pieprzu - robimy to w płytkiej misce. Na dużym talerzu łączymy bułkę z parmezanem. Kotleta obtaczamy najpierw w jajku, następnie w bułce. Pozwalamy, by kotlety trochę przeschły. Następnie podgrzewamy na dużej patelni olej. Smażymy kotlety na złocisty kolor, po 7 minut z każdej strony. W międzyczasie kroimy pomidora w ćwiartki i wybieramy pestki. Następnie kroimy w kosteczkę. Łączymy pomidory z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy kotlety będą gotowe, wrzucamy szpinak do pomidorów i dzielimy sałatkę na dwie porcje.