Chlebek albo bagietki z sezamem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Składniki na 1 chlebek lub 4 bagietki:
1 szklanka ciepłej wody
2¼ łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki miękkiego masła/margaryny
3 szklanki mąki pszennej
nasiona sezamu (do środka ciasta i do posypania), około pół szklanki


Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania


Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy łyżkę cukru. Odstawiamy całość na około 5 minut. W osobnej sporej misce łączymy ze sobą najpierw składniki suche: mąkę, cukier i sól. Dodajemy posiekane masło, ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Robimy wgłębienie, dodajemy składniki mokre. Wyrabiamy tak, aż składniki się połączą w gładkie ciasto. Odkładamy ciasto na oprószone mąką miejsce, najlepiej od razu na stolnicę, na 10 minut. Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5cm, posypujemy sezamem, a następnie placek zwijamy jak roladę i sklejamy używając do tego wody, jeśli ciasto jest zbyt suche. Ciasto odkładamy do czasu, aż podwoi swoją objętość, najlepiej w ciepłym miejscu. W roladce robimy delikatne nacięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka i ponownie obsypujemy sezamem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym z wodą na dnie. Pieczemy w temperaturze 220st. C przez około 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200st. C i pieczemy około 30 minut.