Beziki migdałowe

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

białko 3 sztuki
cukier puder 200 gramów
sok z cytryny 1 łyżeczka
czekolada deserowa 100 gramów
migdały zmielone 150 gramów
kakao 2 łyżki
cynamon 0,5 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 sztuka


Sposób przygotowania:

Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą robota kuchennego. Następnie dodajemy do nich cukier i sok z cytryny. Całość ubijamy, aż do otrzymania sztywnej piany. W międzyczasie ścieramy na tarce czekoladę gorzką lub mleczną. Dodajemy kakao, migdały, cukier waniliowy i cynamon. Następnie wszystkie te składniki łączymy delikatnie z wcześniej przygotowaną pianą z białek. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy za pomocą łyżeczki małe beziki. Całość pieczemy przez około 20 minut, aż bezy staną się suche i będą miały lekko żółtawy kolor.