buraczanka
Zgłoś nadużycieSkładniki:
- 1 litr bulionu
- 4 średnie ziemniaki
- 0,5 kg tartych, gotowanych buraczków
- sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- pół cytryny
- szczypta majeranku
- szczypta cząbru
Sposób przygotowania:
W bulionie gotujemy ziemniaki z łyżeczką soli, aż będą miękkie - dzięki temu przejdą naszym wywarem i będą smaczniejsze. Odcedzamy. Polecam przygotować bulion samodzielnie. Wtedy przy odcedzaniu trzeba uważnie oddzielić ziemniaki od innych warzyw.
- Rozdrabniamy ugotowane i starte buraczki na jednolitą masę i dodajemy po łyżce do bulionu - przyznam, że jestem w tym jednym aspekcie leniwa i kupuję już starte. Jeżeli też nie lubisz trzeć buraczków, możesz skorzystać z tego ułatwienia, tylko pamiętaj, żeby zwrócić uwagę, żeby nie były zakwaszane octem! Wtedy z zupy nic nie wyjdzie!
- Rozdrabniamy ugotowane ziemniaki na papkę i dodajemy do garnka po łyżce cały czas mieszając.
- Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, doprawiamy i zakwaszamy cytryną. Mieszamy. Pozwalamy dojść zupie jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
- Podajemy na talerz! Możemy dla ozdoby dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Smacznego!