buraczanka

Zgłoś nadużycie
  • P1010005 (800x585)

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • 4 średnie ziemniaki
  • 0,5 kg tartych, gotowanych buraczków
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół cytryny
  • szczypta majeranku
  • szczypta cząbru

Sposób przygotowania:

W bulionie gotujemy ziemniaki z łyżeczką soli, aż będą miękkie - dzięki temu przejdą naszym wywarem i będą smaczniejsze. Odcedzamy.  Polecam przygotować bulion samodzielnie. Wtedy przy odcedzaniu trzeba uważnie oddzielić ziemniaki od innych warzyw.

  1. Rozdrabniamy ugotowane i starte buraczki na jednolitą masę i dodajemy po łyżce do bulionu - przyznam, że jestem w tym jednym aspekcie leniwa i kupuję już starte. Jeżeli też nie lubisz trzeć buraczków, możesz skorzystać z tego ułatwienia, tylko pamiętaj, żeby zwrócić uwagę, żeby nie były zakwaszane octem! Wtedy z zupy nic nie wyjdzie!
  2. Rozdrabniamy ugotowane ziemniaki na papkę i dodajemy do garnka po łyżce cały czas mieszając.
  3. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, doprawiamy i zakwaszamy cytryną. Mieszamy. Pozwalamy dojść zupie jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
  4. Podajemy na talerz! Możemy dla ozdoby dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Smacznego!