Banany w karmelu

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

4 banany
0,5 szklanki drobnego cukru brązowego
sok z 2 limonek + otarta skórka z jednej
50 ml Cachacy


Sposób przygotowania:

Ten przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zajmie nam zaledwie koło 15 minut. Z tego też powodu idealnie sprawdzi się podczas niezapowiedzianej wizyty znajomych. Na wstępie należy banany obrać ze skórek i poodcinać ich końcówki. Następnie trzeba przekroić każdy z owoców wzdłuż, tak aby otrzymać równe połówki. Na tym etapie należy przygotować patelnię poprzez wlanie na nią soku z limonki z dodatkiem odrobiny cukru. Należy poczekać do chwili, aż cukier się skarmelizuje. Wówczas powinniśmy położyć połówki bananów. Delikatne mieszanie pozwoli na rozprowadzenie skarmelizowanego cukru po owocach. W końcowym etapie należy dolać alkohol i efektownie podpalić całość.  Deser należy podawać od razu po zdjęciu z ognia.