Kotlety z kalafiora, czyli pomysł na piątkowy obiad.

Zgłoś nadużycie
  • kotlety z kalafioramały format

Składniki:

- kalafior (2 sztuki)
- jajka (3 sztuki)
- bułka tarta (8 łyżek + do panierowania)
- bazylia (świeża i suszona)
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Kalafiora ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić główki kalafiora a następnie zgniatać je w dłoniach odcedzając nadmiar wody. W misce wymieszać rozgnieciony kalafior, jajko, bułkę tartą i doprawić do smaku. Świeżą bazylię pokroić w drobne paseczki i dodać do farszu razem z suszoną bazylią. Uformować kotlety a następnie należy obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju rzepakowym aż ładnie się zarumienią. Kotlety dobrze smakują z sosem, ja proponuję z czosnkowym.