Austriacka sałatka z ziemniaków

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

½ kg ziemniaków
15 dag boczku
1 cebula
1 łyżka oliwy
2 ogórki konserwowe
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
ew. kilka listków rukoli
sos:
½ szklanki bulionu
1 łyżka musztardy


Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a więc w dobrze oczyszczonej z ziemi skórce. Nie solimy wody, ponieważ nie ma to sensu - skórka chroni ziemniaki przed przenikaniem soli. Po ugotowaniu obieramy ziemniaki i kroimy w talarki, przekładamy do miski. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na oliwie. Kiedy boczek jest złocisty, dodajemy cebuli i smażymy. Powinna być miękka i przezroczysta, kryształowa. Przekładamy boczek i cebulę do miski z kartoflami. Patelnię wypłukujemy octem winnym by zebrać z niej smak i wlewamy do miski. Dorzucamy korniszony krojone w drobną kosteczkę. Do ciepłego bulionu dodajemy łyżkę musztardy, rozpuszczamy ją i wlewamy do sałatki. Mieszamy delikatnie, przyprawiamy pieprzem i solą, odstawiamy by smaki się połączyły. Możemy dodać do sałatki także odrobinę rukoli, której gorzki smak będzie dobrze komponować się z pozostałymi składnikami.