Wołowina w pomidorach

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

250g steku wołowego bez kości, pociętego w plastry 3x4x1 cm
3 pomidory śliwkowe lub 3 małe twarde pomidory
2 szalotki lub 1 dymka posiekane
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżeczką wody
5 łyżek oleju do smażenia

Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki cukry


Sposób przygotowania:

Łączymy ze sobą dokładnie wszystkie wymienione składniki marynaty i dorzucamy do niej mięso. Mieszamy, by dokładnie pokryło się marynatą i odstawiamy na około pół godziny.
W nie dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej pomidory na kilka sekund - aby łatwiej nam było zdjąć skórkę. Przecinamy na połówki - a każdą połówkę pomidora dzielimy na kolejne 4 części.
Rozgrzewamy w woku albo głębokiej patelni 3 łyżki oleju. Wrzucamy mięso, smażymy około 2 minut. Wyjmujemy mięso na talerz. Ponownie rozgrzewamy w woku olej - tym razem około 2 łyżek. Wkładamy szalotkę, smażymy, dodajemy pomidory, cukier i sól. Smażymy mieszając tak długo, aż pomidory puszczą sok. Dodajemy naszą wołowinę, wlewamy mąkę wymieszaną wcześniej z wodą. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje a mięso będzie miękkie.