Pieczona kurka z winogronami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

4 kurki, umyte i wysuszone papierowym ręcznikiem
3 łyżeczki oleju z pestek winogron
3 łyżeczki koniaku
sól i pieprz
zapałki
500 g zielonych i czerwonych winogron, w połówkach
250 ml bulionu drobiowego (o niskiej zawartości sodu lub domowego)


Sposób przygotowania:

Kurki związujemy. Mieszamy olej z łyżeczką koniaku, solą, pieprzem. Kurki nacieramy miksturą i odstawiamy na pół godziny, by się zamarynowały. Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni. Podgrzewamy na kuchence brytfannę, rumienimy na niej kurki z każdej strony. Odlewamy nadmiar tłuszczu, wkładamy brytfannę z kurkami do piekarnika i pieczemy 40 minut. Sok powinien zacząć wypływać. Przenosimy kurki na ciepły półmisek i przykrywamy folią - by nie wystygły. usuwamy z brytfanny tłuszcz, deglasujemy dwiema łyżkami koniaku i ogniem z zapałki. Kiedy płomień zgaśnie, wlewamy bulion i gotujemy, tak długo aż objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy winogrona, gotujemy 3 minut. Odkrywamy kurki, polewamy winogronowym sosem i podajemy.